Boekje over meertaligheid in Nederland

Nieuws
17/01/2012

Bij het Meertens Instituut is een boekje verschenen over meertaligheid in Nederland.

Aan de hand van een aantal populaire opvattingen zoals: ‘Wie “straattaal” spreekt, spreekt (geen) Nederlands’ en ‘Wie meertalig is, is (g)een goede burger van Nederland’ en ‘Vroeger was Nederland (g)een eentalig land’ laat onderzoekster Leonie Cornips zien hoe het met meertaligheid in Nederland gesteld is.
 

Reacties

Als je meertalig bent, dan

Als je meertalig bent, dan wilt dat absoluut niets zeggen over je burgerschap. Als je kijkt naar personen (op tv) die meerdere talen beheersen dan alleen het Nederlands, dan kun je toch geen vooroordeel hebben op die persoon. Neem bijvoorbeeld Ivo Niehe van de TV show of Derk Bolt van Spoorloos, die spreken meer talen dan alleen hun moedertaal en ook nog vloeiend. Als ik naar ze kijk en luister dan vind ik ze (nog steeds) brave burgers.

Ik vind het een rare stelling

Ik vind het een rare stelling dat je geen goede burger zou zijn van Nederland. Natuurlijk is Nederland meertalig, kijk alleen maar naar Friesland. Het lijkt mij trouwens best interessant om hier iets meer over te lezen, weet iemand waar het boekje gekocht kan worden?
  •  
    Aan de hand van een aantal populaire opvattingen zoals: ‘Wie “straattaal” spreekt, spreekt (geen) Nederlands’ en ‘Wie meertalig is, is (g)een goede burger van Nederland’ en ‘Vroeger was Nederland (g)een eentalig land’ laat onderzoekster Leonie Cornips een artikel boordevol met tips zien hoe het met meertaligheid in Nederland gesteld is.